18. Hazánk energiagazdasága 1-2.

HAZÁNK ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

 

Magyarország energiaellátását hány %-ban biztosítják megújuló források? Az Európai Bizottság által kitűzött cél megújuló energiaforrások arányát az EU-ban 2020-ig 20%-ra kell emelni. Hazánk 14,65%-ot vállalt. Hol tartunk jelnleg? 

 

Forrás: Okostankönyv

Számold össze, hogy hányféle elektromos készüléket használsz egy nap során! Mennyi időn át működnek ezek? Mivel működtetjük? Úgynevezett másodlagos energiahordozókkal: 

Mire elég 1 kWh áram?  Tudod, hány szelet pirítós kenyeret lehet készíthet 1 kWh energiával? Vagy hány adag kávét lehet főzni ugyanennyi villamos energiával? Bizonyára TE is  elgondolkoztál már azon, hogy egy elektromos készülék használata során mennyi villamos energiát fogyaszt el. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány háztartási eszköz fogyasztási adatát. Keresd meg, hol tudsz a legtöbbet megtakarítani!

 

Forrás

Na és mennyiben kerül 1 kWh áram? Kíváncsi vagyok! MEGNYITOM!

 

NEM MEGÚJULÓ ENERGIÁK

 

Nos, megoldom a következő LEARNINGAPPS feladatot, s a megoldás alapján kitöltöm a füzetembe az alatta levő táblázatot: 

 

Kiszámolom azt is, hogy kb hány év múlva merülnek ki a kőolaj és kőszén készletek! Lelapozok a következő honlapon, worldometersinfo az 'ENERGIÁK' részig

Hol található, hogyan működik az ország villamosenergia termelésének felét adó Paksi atomerőmű? FILM, Melyek a bővítés előnyei és hátrányai? FELADAT

 

MEGÚJULÓ ENERGIÁK

Napenergia

 

PASSZÍV

AKTÍV

Az újonnan épülő legnagyobb: Vajon hol?

Geotermikus energia

 

  

Szélenergia

 

Köszönjük a 10. B osztálynak, akik tavaly feliratozták a következő kisfilmet, konkrétan Neumann Hanna és Nagy-György Zoltán! Hálásak vagyunk! :)

 Érdekel, hogyan működik egy szélturbina: MEGNÉZEM!

Ha az anyagot letöltöd, az is kiderül, hogy mi az az energetikai tanúsítvány! 

 

FILMAJÁNLÓ DiCaprioval!