3.2. Észak-Európa

Dánia

Nézd meg az első 12 percet!
Megtudhatod:  Melyik híres meseíró szülőföldje!, Melyik a gyerekek és a felnőttek körében is kedvelt játék szülőföldje?, Nézz utána, a brit királyi család melyik tagja volt 1947-ig dán királyi heceg?, Kik a dánok ősei?, Mi jellemzi az ország domborzatát? Melyik a legmagasabb pontja, és annak különlegessége?- Láttál már tölgyfát? Naná, hiszen az NLG két oldali lépcsője mellett nap mint nap mellette haladhatunk el, na de tölgycölöpökön álló várat Egeskovban? Ohh micsoda fakivágás, s közben micsoda mérnöki bravur.... 

 

 Ha kíváncsi vagy, mi az a homokféreg, akkor tekerj a végére is a 25. perchez!  

Izland

Fogunk még repülni! :) Megtudhatod:

Hogyan tudjuk kiváltani a repüléssel a levegőbe juttatott többlet CO2-ot?, Körbe körbe autóznál, megnézheted, hol fut az ország egyetlen főútja!, Kiránduljunk Strokkurba, a feltörő gejzírhez, és ahhoz amelyik a gejzírek nevét adta!, Nézzük meg Izland több vízesését is! , Képzeld a WC használatért is telefonnal is lehet fizetni? Hogyan? Nézd meg!, Azt is megtudhatod, miért fekete  a homok a tengerparton! Kezdjük is el!, Miért helytelen az az állítás a videóban, hogy Izlandon a nap soha nem megy le? Melyik évszak időszakára igaz ez?

Ha érdekel a többi rész is, akkor youtube-n megtalálod!

Finnország

5 érdekesség Finnországról 3 percben! Például a mobilitelefondobálás sportja, és az ország kiterjedésének évenkénti 7 km2-es növekedése

LINK a videóhoz!

Norvégia

 

Nézd meg a következő linken, hogy az ország villamosenergia előállításnak hány %-a származik megújuló energiaforrásokból: LINK!

Készítsd el a füzetvázlatod!

 

A füzetvázlathoz a ppt-t itt éred el! Ne lepődj meg ebben mint Észak-Európai ország természetsen Norvégia és Svédország is szerepel. Kérlek, írj mindegyik videóból egy-egy olyan dolgot, ami számodra leginkább tetszett az adott országot megismerve! Jó munkát!

 Gyakorló feladatok az online tankönyvben a lecke elolvasása alatti részben találhatóak meg! ITT 

ÉSzak-Európa országai

Címkék: EURÓPA