12. Fenntarthatóság kérdőjelekkel

Keretek: egyéni vagy csoportmunka (max. 3 fő!)

Forma: ppt, sway, plakát (canva) stb.

Válaszható témák:

  • Érvelés a szintetikusan előállított hús mellett és ellen cikkek alapján
  • Adatok elemzése A növekedés határai c. kiadvány és mai adatok alapján: https://collections.dartmouth.edu/teitexts/meadows/diplomatic/meadows_ltg-diplomatic.html
  • Ötletbörze: példák az energia- és nyersanyag-takarékos gazdálkodására, életvitelre
  • Hogyan épül egymásra a hulladékkezelés rendszere? Az egymásra épülés képes bemutatása példákkal pármunkában
  • Figyelemfelhívó plakátok készítése az élelmiszer-pazarlásról és élelmiszerhiányról, a tudatos fogyasztói magatartás fontosságáról
  • Közvélemény-kutatás a tudatos fogyasztói (élelmiszer-, nyersanyag-, energiafogyasztás) magatartás fontosságáról, lehetőségeiről, az eredmények kiértékelése (google űrlap készítése, kitöltetése az iskolában)
  • Hogyan működik az ökogazdaság, ökoház, virtuális séta képekkel egy választott ökogazdaságban
  • A fenntartható halászat feltételeinek bemutatása példák alapján
  • Az élelmiszer-pazarlás mérséklésének lehetőségei -  https://portal.nebih.gov.hu/-/utmutatokat-keszitett-a-nebih-az-elelmiszerpazarlas-mersekleseert
  • Érvelés a megújuló energiák mellett és ellen
  • A ruhaipar környezetterhelő hatásának bemutatása csoportmunkában egy tetszőlegesen kiválasztott ruha életciklusának példáján.
  • A hazai/európai/nemzetközi turizmus (https://www.unwto.org) jellemzői, tendenciái, kiemelt célpontjai, környzetterhelése
  • A Covid-19 járvány hatása a hazai turizmusra
  • A turisztikai túlterhelés példái, megoldási lehetőségek
  • A fenntartható turizmus lehetőségeinek bemutatása jó példák alapján
  • Saját és családi tapasztalatok alapján érvelés a hagyományos és az elektronikus vásárlás mellett, fogyasztóvédelmi szempontok figyelembevételével
  • Robotika: Hol tart az önvezető autók fejlesztése?
  • Féljünk-e a GMO-élelmiszerektől?: Érvek és ellenérvek a GMO-élelmiszerek előállításáról 
  • A Covid-19 járvány hatása a kvaterner szektor fejlődésére

 

Értékelés

1. jegy: Az anyag elkészítése, , értékelés szempontjai:

Projektmunka során az értékelés nemcsak a kész produktumra, hanem az egész munkafolyamatra kiterjed. Belső aránya hozzávetőlegesen: 40% a munkafolyamat és 60% a munka eredménye (produktum: beszámoló, ppt-vel kísért előadás, kiállítás, poszter, plakát, térkép stb.). Munkanapló vezetése: ki méiért felel, ki, mit csinált, melyik órán

2. jegy: Produktum előadása, értékelés szempontjai:

- a választott produktum és a téma kapcsolata, megfeleltethetősége;

- az önálló feladatmegoldás követhetősége;

- hivatkozás a felhasznált háttéranyagokra;

- az elkészült produktum szakmai (tartalmi) jellemzői, esetleges szakmai tévedések előfordulása;

- az elkészült produktum formai, esztétikai minősége;

- a produktum bemutatásának minősége (logikus felépítés, nyelvi megformálás, képek, ábrák minősége stb.); reflektálás a véleményekre, az esetleges kérdésekre.

 

 

Címkék: ISMÉTLÉS