12. Fenntarthatóság kérdőjelekkel
Keretek: egyéni vagy csoportmunka (max. 3 fő!)
Forma: ppt, sway, plakát (canva) stb.
Válaszható témák:
- Érvelés a szintetikusan előállított hús mellett és ellen cikkek alapján
- Adatok elemzése A növekedés határai c. kiadvány és mai adatok alapján: https://collections.dartmouth.edu/teitexts/meadows/diplomatic/meadows_ltg-diplomatic.html
- Ötletbörze: példák az energia- és nyersanyag-takarékos gazdálkodására, életvitelre
- Hogyan épül egymásra a hulladékkezelés rendszere? Az egymásra épülés képes bemutatása példákkal pármunkában
- Figyelemfelhívó plakátok készítése az élelmiszer-pazarlásról és élelmiszerhiányról, a tudatos fogyasztói magatartás fontosságáról
- Közvélemény-kutatás a tudatos fogyasztói (élelmiszer-, nyersanyag-, energiafogyasztás) magatartás fontosságáról, lehetőségeiről, az eredmények kiértékelése (google űrlap készítése, kitöltetése az iskolában)
- Hogyan működik az ökogazdaság, ökoház, virtuális séta képekkel egy választott ökogazdaságban
- A fenntartható halászat feltételeinek bemutatása példák alapján
- Az élelmiszer-pazarlás mérséklésének lehetőségei - https://portal.nebih.gov.hu/-/utmutatokat-keszitett-a-nebih-az-elelmiszerpazarlas-mersekleseert
- Érvelés a megújuló energiák mellett és ellen
- A ruhaipar környezetterhelő hatásának bemutatása csoportmunkában egy tetszőlegesen kiválasztott ruha életciklusának példáján.
- A hazai/európai/nemzetközi turizmus (https://www.unwto.org) jellemzői, tendenciái, kiemelt célpontjai, környzetterhelése
- A Covid-19 járvány hatása a hazai turizmusra
- A turisztikai túlterhelés példái, megoldási lehetőségek
- A fenntartható turizmus lehetőségeinek bemutatása jó példák alapján
- Saját és családi tapasztalatok alapján érvelés a hagyományos és az elektronikus vásárlás mellett, fogyasztóvédelmi szempontok figyelembevételével
- Robotika: Hol tart az önvezető autók fejlesztése?
- Féljünk-e a GMO-élelmiszerektől?: Érvek és ellenérvek a GMO-élelmiszerek előállításáról
- A Covid-19 járvány hatása a kvaterner szektor fejlődésére
Értékelés
1. jegy: Az anyag elkészítése, , értékelés szempontjai:
Projektmunka során az értékelés nemcsak a kész produktumra, hanem az egész munkafolyamatra kiterjed. Belső aránya hozzávetőlegesen: 40% a munkafolyamat és 60% a munka eredménye (produktum: beszámoló, ppt-vel kísért előadás, kiállítás, poszter, plakát, térkép stb.). Munkanapló vezetése: ki méiért felel, ki, mit csinált, melyik órán
2. jegy: Produktum előadása, értékelés szempontjai:
- a választott produktum és a téma kapcsolata, megfeleltethetősége;
- az önálló feladatmegoldás követhetősége;
- hivatkozás a felhasznált háttéranyagokra;
- az elkészült produktum szakmai (tartalmi) jellemzői, esetleges szakmai tévedések előfordulása;
- az elkészült produktum formai, esztétikai minősége;
- a produktum bemutatásának minősége (logikus felépítés, nyelvi megformálás, képek, ábrák minősége stb.); reflektálás a véleményekre, az esetleges kérdésekre.