11.4. Az ázsiai gazdasági erőtér

KAHOOT

Kistigrisek: LINK a vázlathoz

Jellemezd a japán társadalmat és a japánok munkához való hozzáállását a szemelvény alapján!
Vitatkozzatok a japán társadalmi rendszer előnyeiről és hátrányairól!

Egy nap egy japán családnál Eszter 16 éves, cserediák volt Oszakában a Fukao családnál, most élményeiről mesél. Amikor egy japán lakásba belépünk, akkor köszöntésképpen meghajolunk egymás előtt. Semmiképpen se fogjunk kezet! Ezután még az ajtó előtt levesszük a cipőnket. A család 40 m2-es lakásban lakik, ahogy a japán családok többsége is. Azért ilyen kicsik a lakások, mert nagyon drágák Japánban a bérleti díjak és az ingatlanok. A nappaliban 5 cm vastag, rizsszalmával tömött szőnyegen, tatamikon ül a földön mindenki. Alvás előtt ezeket feltekerik, majd letekerik a matrac -szeru futont, amin alszanak. Így a nappali egyben a szülők hálószobája is. A reggeli rizslisztből készült tésztában tálalt meleg rizs, algák és hal. Fukao bácsi mindennap a sinkanszen szupervonat tal utazik Oszakából Tókióba dolgozni. Mióta befejezte az egyetemi tanulmányait, ennél a cégnél dolgozik. Magas a fizetése, ezért a feleségének nem kell dolgoznia. Az anya az idejének a nagy részében egyedül neveli a 14 éves Hanakát. Az apa gyakran 10 órát dolgozik naponta. Évente 3 hét szabadsága van, amit szinte soha nem vesz igénybe, mert akkor a kollégáinak helyette is kellene dolgozniuk. A munkahelye az élethosszig tartó foglalkoztatás és a jó öregkori ellátás biztonságát nyújtja. 

Miért vált világcéggé a Samsung? Készíts gondolattérképet a cég bemutatására!

A Samsungot 1938-ban 40 alkalmazottal alapították, akkor szárított hallal, zöldséggel és kézzel készített tésztával kereskedett. Az 1960-as években az állam az iparosodást és a helyi cégek, illetve az export támogatását tűzte ki az egyik fő céljának. Azt is támogatták, amikor a Samsung az elektronika felé fordult. A Samsung élt is a megszerzett tudással, és 1970-ben elkészítették az első fekete-fehér TV-jüket. A kormány hitelkonstrukciókkal és adókedvezményekkel segítette a fejlődésüket. Ekkoriban jöttek létre Dél-Koreában azok a hatalmas családi vállalatok (csebolok), amelyek a mai napig uralják az ország gazdaságát. Ezek közül a Samsung nőtt a legnagyobbra. A vállalat nyitott volt az újításokra. Az első személyi számítógépüket már 1983-ban legyártották, öt évvel később pedig az első mobiltelefonjukat is elkészítették. Ma már a Samsung a világ legnagyobb mobilgyártójának számít. A Samsung-csoport cégei a csipgyártás, az építőipar és a hajógyártás területén is a világ élvonalába tartoznak. Mára a Samsung a világ 10 leg értékesebb cégei közé került.

 

CIKK: Mi lesz Bangkok neve? 

 

A thaiföldi hatóságok kénytelenek voltak lezárni A part című filmben látott gyönyörű Maya Bayt, mert a turisták súlyos környezeti károkat okoztak a helyszínen a korallzátonyokban és a tenger élővilágában. A Maya Bay eddig egész évben nyitva tartott a turisták kiemelt érdeklődése miatt, amit az 1999-ben forgatott film váltott ki. Maya Bayt azóta átlagosan napi 200 kis hajó és 4 ezer látogató keresi fel. Thaiföldre 1995-ben 6,9 millió, 2019-ben 39,8 millió turista látogatott.

Újabb két évig zárva marad a Maya Bay - AQUA Vízisport és Életmód Magazin

Címkék: ISMÉTLÉS