03.1. Afrika domborzata és vízrajza

Mi mikor történt a földtörténetben?

 

  

 Kalandozzunk, fedezzük fel Afrikát! 

 

Megnézzük az interaktív táblán, hogy a földtörténet óidőben, hol helyezkedett el Afrika! Megpróbáljuk összeilleszteni a kontinenseket! Mi, hova illeszkedik?

 Megnyitás innen! 

 

A emberek messze nemrég jelentek meg a Földön, előttük az állatok következtek, kik merre laknak manapság? (Ne oldd meg végig, csak az első része kell!)

 (1- lajhár, 2- tuatara, alias hidasgyík, 3- óriás panda World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap emblémaállta, 4- láma, 5- orángután, 6-sisakos kazuár, 7-zsiráf, 8- gangeszi gaviál, 9- kacsacsőrű emlős, 10- alaszkai fehér farkas)

Megnyitás innen!  

 

Afrika tájai: ATLASZT ELŐ!

 

Keressük meg a következő földrajzi fogalmakat  a  Afrika térképén (TK. 89., vagy atlasz!)! Elsőnek is hajózzuk körbe Afrikát! Majd helyezzük el a fogalmakat a kapott feladatlapon lévő térképre!

"Afrika területe háromszor nagyobb, mint Európáé, ugyanakkor partvonala rövidebb."

 

 

 Játék

 

Tesztelem magam, a következő feladatban: PURPOSEGAMES Húúú nagyon jól megy! Az első három legjobb szintidő ötöst kaphat!

 

Vízrajz

 

Megoldom a Munkafüzet 41. oldalán a következő feladatokat: a) feladat (önállóan), 3) (párosmunka), 4) (önálló)

 

A gát fölötti víztározó a világ egyik legnagyobb, ember által létrehozott tava. Az 5740 négyzetkilométer területű, 550 kilométer hosszú és néhol 35 kilométer széles, 132 köbkilométernyi vizet raktározó Nasszer-tó csak 1976-ra töltődött fel teljesen. Az elárasztott területről százezer embert kellett kitelepíteni és 24 nagyobb műemléket, köztük az Abu Szimbel-i sziklatemplomot kellett áthelyezni. A templom szikláit 30 tonnás kockákra fűrészelték és 180 méterrel arrébb, 68 méterrel magasabban újból felépítették, ez volt a történelem legnagyobb régészeti mentőakciója....

 Az Asszuáni gát építésének története

Kiadott vázlat, érdekességek

 

 Szeretném az anyagot, mert ellenőrzöm magam!